Využití akrylových barev tradičně i netradičně

Využití akrylových barev tradičně i netradičně

Akrylové barvy mají všestranné využití, jsou unikátní svou sytostí barev, rychleschnoucí, stálé a můžeme s nimi malovat téměř na cokoliv. Protože v našem ateliéru používáme výhradně akrylové barvy, prozradíme vám několik typů a informací na jejich využití.

 Na jaký povrch lze malovat akrylovými barvami??

Akrylové barvy jsou nejflexibilnější médium a mohou být natřeny téměř na cokoliv - papír, plátno, lepenku, kov, dřevo ... doslova cokoliv.

TIP: My malujeme na dřevo a štětce utíráme do oblečení, ve kterém malujeme a vznikají tak originální kousky v našem šatníku. Akrylové barvy nejdou vyprat.

 Jak ředíme akrylové barvy?

Akrylová barva pracuje na bázi vody, a proto je rozpustná ve vodě, takže k ředění barvy lze použít vodu. Jak moc barvu naředit ovlivňuje několik faktorů jako je kvalita barvy, povrch a zda používáte médium (a jaký druh). Některé zdroje doporučují nemíchat akrylovou barvu s více než 50% vody. Více vody způsobí, že polymer v akrylové barvě ztrácí své adhezivní vlastnosti, což má za následek odlupování nebo nepřilnavost v případě malování více vrstev. Výrobci akrylových barev doporučuji použít na neabsorpční povrchy, jako je plátno, ne více než 30 procent vody. Při malování na absorpční povrch, můžete použít jakékoliv množství vody, protože vlákna z papíru nebo dřeva udrží jak pigment, tak absorbují přebytečnou vodu. Pokud používáte méně než 30% vody, eliminujete jakékoli obavy z negativního vlivu na vazebné vlastnosti barvy.

TIP: My doporučujeme experimentovat a vyzkoušet si jak barvy fungují s různým množstvím vody na různé povrchy.

Můžete vyzkoušet:

použít akryl zcela bez vody pro získání výrazného, lesklého, plastického povrchu

použít až 20% vody v akrylové barvě. Abyste mírně uvolnili barvu, udělejte více tekutou, abyste získali rovnoměrně aplikované lineární efekty a snížili texturu.

Kombinujte 80% vody na 20% barvy, abyste získali tzv "overdiluted wash", který pak můžete použít na vybraný povrch (savý, neabsorpční, texturní nebo hladký, barevný nebo nebarevný), abyste získali specifický efekt.

použít médium s prodlouženou dobu zasychání. Poskytuje tak dostatečný čas k práci a umožňuje napodobit techniku olejomalby. Barva na paletě zůstává déle otevřená (netvoří škraloup). Používá se k nastavování barev, zvyšuje průhlednost a lesk a zlepšuje přilnavost barevných vrstev. Přidává se v libovolném poměru.

✿ Rozpustí se akrylová barva v dešti?

I když akrylové barvy rychle schnou a jsou známé tím, že jsou "odolnou" barvou, která prakticky přilne k čemukoliv, je dobré je chránit a malbu zafixovat lakem. O to víc pokud bude malba v exteriéru (např. ptačí budka, poštovní schránka,..). Lakování pomáhá chránit vaše dílo tak, že vytvoří těsnící vrstvu. Pro předměty do interiéru používáme interiérový lak a pro předměty umístěné venku pak lak do exteriéru nebo lodní lak. Další výhodou lakování vašeho díla je fakt, že pokud bude vystaven velkému množství světla, lak mu může pomoci ochránit před možným vyblednutím. Většina laků má ochranu proti UV záření, což je super užitečné. Například, pokud namalujete ptačí budku a pak ji nalakujete, nejen že je chráněna před deštěm, ale sluneční světlo nezničí živé barvy, kterým je akryl tak výjimečný.

TIP: Pro venkovní použití dřevěné předměty natřete nejdříve prostředkem proti plísni, je bezbarvý a dřevo pouze napustí ochranou. My používáme Bochemit QB Profi. Jedná se o koncentrovaný kapalný fungicidní a insekticidní přípravek pro dlouhodobou preventivní ochranu dřeva proti plísním, dřevokaznému hmyzu a houbám. Výrobek po aplikaci vsakuje do dřeva, na povrchu ošetřeného dřeva netvoří vrstvu, ošetřené dřevo nezapáchá. Po aplikaci tohoto přípravku, dřevo namalujete dle potřeby a přetřete venkovním lakem.

 Kdo je sněhový Picasso a čím maluje?

Se sněhovým Picassem se setkáme při sjezdovém lyžování. Je to člověk, který má na zádech sprejový tanker a maluje na sníh strmých sjezdovek modré čáry. Ty pak značí ideální stopu, kterou by měli sjezdaři v závodě udržovat. Nejen při špatné viditelnosti jsou čáry jediným vodítkem sjezdařů. Na značení se používají různé typy barev, od potravinářských až po akrylové. Každý sněhový Picasso má svou vychytanou barvu a poměr ředění. My vám můžeme jen prozradit, že modré akrylové barvy z našeho obchůdku budou v zimě vodítkem sjezdařům na českých kopcích.

Pokud se vám náš článek líbil a chtěli byste se dozvědět o akrylových barvách ještě něco navíc, přečtěte si také náš článek Jak malovat akrylem.

Vaše komentáře

  1. Oskarek

    Dobrý den, schránku vám rádi nachystáme. Podrobnosti domluvíme v mailu:-)

  2. Karolina Dobrovolna

    Dobrý den, bylo by možné udělat nám poštovní schránku, aby na ni byly zvířata? Koně, veverky, oslíci, lama, pštros a nápis DOBROVOLNÉ VSTUPNÉ? Děkuji Dobrovolná

Zanechte nám Váš názor