Jak malovat akrylem

Jak malovat akrylem

Chtěli byste vyzkoušet malovat akrylovými barvami, ale nevíte, jak na to? Práce s akrylovými barvami je zážitek pro umělce na všech úrovních, ale je dobré vědět, co od těchto barev můžete čekat. Akrylové barvy jsou výbornou volbou pro malování na plátno, papír, dřevo, karton nebo třeba na malování kamínků. Jsou rychleschnoucí, což znamená, že můžete rychle vidět výsledky své práce, a nabízejí nekonečné možnosti pro experimentování a kreativitu. 

U nás v ateliéru malujeme akrylovými barvami na dřevo a překližku. Využít můžete ale i jiné povrchy. V následujícím článku vám poradíme, co si máte připravit, než se pustíte do díla a co je potřeba o akrylu vědět, aby se vám dílo povedlo. 

✿ Co budeme potřebovat

1) Barvy

Začněte tím, že si vyberete akrylové barvy. Můžete si vybrat z široké škály barev, ať už ve formě tradičních plastových tubiček nebo akrylových sprejů. Věnujte pozornost kvalitě barvy, protože levnější varianty mohou mít nižší pigmentaci a kvalitu. 

My používáme a doporučujeme italské akrylové barvy Maimeri pro výtvarníky s nejkvalitnějšími pigmenty. Barvy jsou živé, jasné a čisté. Jako pojivo je použita obzvláště jemná akrylová emulze, která zasychá tvrdě, a tím zaručuje vysokou odolnost proti otěru. Jejich použití je univerzální. Lze je použít nejen v klasické malbě, ale i pro dekorační účely a práce v exteriéru. Mají dobré krycí schopnosti a zasychají do sametově matného povrchu. 

2) Povrch, na který chcete malovat

Zvolte si podklad, na kterém budete malovat. Plátno je populární volbou, ale můžete využít také papír, dřevo, plasty, nebo jiné materiály.

3) Štětce

Pro akrylové barvy se hodí štětce různých tvarů a velikostí. Mějte alespoň několik základních typů, jako jsou kulaté štětce pro detaily a ploché štětce pro pokrytí větších ploch.

Než začnete malovat vaše dílo, naučte se se štětci manipulovat, abyste věděli kdy, na co a jak je použít a objevit potenciál každého z nich – to vše je další úkol, který na začínajícího malíře čeká. 

4) Paleta

Na míchání barev můžete použít paletu, zkušenější pak mohou míchat barvy přímo na plátně nebo dřevě. Můžete si zakoupit klasickou dřevěnou paletu nebo jednorázové paletky.

4) Voda nebo médium

Akrylové barvy lze smíchat s vodou nebo můžete použít speciální médium pro akryly, abyste dosáhli různých efektů a konzistencí.

Výhodou akrylových barev je, že se po zaschnutí stávají voděodolnými a neotírají se. Pokud jimi ale malujeme předměty, které poté používáme v domácnosti a budeme je omývat, tak doporučujeme barvy přelakovat.

5) Ochranný oděv

Přestože jsou akrylové barvy vodou ředitelné, nejdou vyprat. Proto s tím počítejte a pokud nechcete mít kalhoty jako já, tak si před malováním vezměte pracovní košili nebo zástěru.

✿ Postup

1) Příprava povrchu

Před začátkem malování je důležité, aby byl váš povrch čistý a suchý. Pokud používáte plátno, můžete jej předem pokrýt základní barvou nebo akrylovým médiem, aby se zlepšila adheze.

2) Nachystání palety barev

Vytvořte si na paletě základní paletu barev, které budete používat. Můžete začít s primárními barvami (červenou, modrou a žlutou) a smíchat si další odstíny podle potřeby.

3) Malování

Začněte malovat. Můžete začít kreslením náčrtku nebo jít rovnou na plátno. Experimentujte s různými štětci, technikami a texturami. Akrylové barvy lze vrstvit, takže můžete přidat další detaily nebo změnit barvy, když jsou vrstvy suché.

4) Vrstvení a stínování

Pro dosažení hloubky a dimenze v obraze můžete použít techniky vrstvení a stínování. To znamená, že budete přidávat více barev a tónů postupně.

5) Čištění štětců

Po dokončení práce nezapomeňte štětce důkladně umýt. Akrylové barvy rychle zasychají, a pokud nebudete štětce udržovat čisté, mohou se poškodit.

6) Lakování

Po úplném zaschnutí můžete svůj obraz ochránit lakem pro akrylové barvy. Tím zajistíte, že barvy zůstanou stálobarevné a chráněné.

Nejlepší způsob, jak se zdokonalit v malování akrylovými barvami, je praxe. Nebojte se experimentovat s různými technikami, barvami a povrchy. Věřte svému uměleckému instinktu a učte se z každého obrazu, který vytvoříte. Malování akrylovými barvami je nejen umění ale i zábava. S tímto základním návodem a trochou cviku můžete začít tvořit krásná díla plná barev a výrazu. Pamatujte, že nejde o to, jak dokonale malujete, ale o radost a zážitek, kterým vytváření uměleckých děl přináší.

Další informace o tom, jak si lze pohrát s akrylovými barvami se dočtete v našem článku Využití akrylových barev tradičně i netradičně nebo v článku Technika akrylového lití.

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor