Učení Montessori - hravá cesta k samostatnosti

Učení Montessori - hravá cesta k samostatnosti

Jak naučit děti uklízet? Je to v dětském pokoji vašeho dítěte často jako po velké párty? Jste zaneprázdněnou maminkou nebo tatínkem, kteří vedou každodenní boj s dětmi o úklid v dětském pokoji? Dobrou zprávou je, že tento boj nemusí být věčný. Realizací návyků inspirovaných Montessori mohou děti všech věkových skupin přispět k udržení čistoty, pořádku a uspořádání svého domácího prostředí. Podle Montessori teorie jsou děti v citlivém období pro pořádek mezi dvěma a čtyřmi lety. To znamená, že děti v této fázi vývoje touží po smyslu pro pořádek, rutině a soudržnosti v jejich prostředí. To platí jak ve třídě Montessori, tak i doma.

Chcete-li své dítě povzbudit v realizaci smyslu pro pořádek, ukažte mu užitečné návyky, které podporují pořádek, rutinu, přístupnost a modelování rolí v souladu s jejich vývojovým stadiem. U kojenců, kteří mají omezené jemné motorické dovednosti, může implementace smyslu pro pořádek začít něčím tak jednoduchým, jako je ukázat jim, jak vrátit předmět, který vyndali z krabičky na hračky. Batolata a předškoláky, kteří mají větší kontrolu nad pohybem, můžete povzbudit, aby se aktivně podíleli na úklidu a péči o své zázemí v souladu s jejich vývojovým stadiem. Jak tedy můžete využít návyky Montessori doma a povzbudit vaše děti, aby si samostatně uklízely?

1. Omezte nepořádek tím, že zajistíte každé hračce své místo

Zjišťujete, že proces úklidu je ovlivněn samotným počtem hraček, které vaše dítě má? Aby si děti mohly samostatně uklízet, musí vědět, kam patří každá hračka, protože jim to umožňuje najít smysl pro pořádek uprostřed chaosu. Jednoduchým řešením je omezit počet dostupných hraček. Můžete uspořádat třídící den, kdy rozdělujete hračky do kategorie „nechat“ a „odložit“, aby se vaše dítě mohlo rozhodnout, kterých hraček si opravdu cení. Alternativou je střídání hraček a aktivit, které jsou dětem přístupné, každý měsíc, sezónně nebo podle zájmů. Umožní vám to zvládnout nepořádek a pomoci vašemu dítěti s porozuměním využití jejich hraček. Chcete-li nastavit domácí polici inspirovanou Montessori, vyberte malé množství hraček a uspořádejte je do tematických oblastí, a to od nejjednodušších po nejtěžší. Tato struktura napodobuje Montessori prostředí, kde má každý materiál a činnost své místo. Pastelky patří například do stojánků odlišených barvami. Trik je v tom, že omezíte počet dostupných aktivit tak, aby se nepořádek znovu nedostal mimo kontrolu! Malé děti mají silný smysl pro pořádek. Z tohoto důvodu je mnoho dětí spokojených s návratem něčeho na své přesné místo. Pravděpodobněji uklidí své hračky, pokud má každá hračka určené místo, kam patří.

2. Zajistěte snadný přístup

Ve třídě Montessori jsou všechny aktivity uloženy na nízkých, otevřených policích, aby bylo dítěti umožněno zapojit se přirozeně do aktivit. Tato struktura poskytuje dětem svobodu v snadném přístupu k materiálům, volbě jejich činností a úklidu po ukončení hraní. Jak si ukládáte hračky doma? Stojí za zvážení, zda vaše současné řešení pro ukládání hraček poskytuje vašemu dítěti stejnou úroveň dostupnosti. Pokud vaše dítě potřebuje pomoc při otevírání obtížných víček, dosahování vysokých polic nebo při přepravě těžké krabičky na hračky, je pravděpodobné, že bude demotivováno na základě vynaloženého úsilí potřebného pro úklid. Chcete-li zjednodušit proces úklidu, zkuste implementovat některá řešení ukládání pro děti, jako jsou snadno otevíratelné krabičky s hračkami nebo nízké otevřené police, aby vaše dítě bylo při výběru a úklidu hraček co nejvíce nezávislé.

truhla na hračky

3. Rozdělte úkoly

Uklidit si dětský pokoj může být často pro děti skličující, protože neví, kde začít. I my dospělí někdy potřebujeme vytvořit seznam úkolů, abychom se lépe zorientovali v tom, co je potřeba udělat. Není tedy překvapením, že děti také potřebují jasný směr, aby se cítily sebejistě při plnění svých úkolů od začátku do konce. Jednou ze strategií, která může pomoci zaskočenému dítěti, je zpomalit, utěšit je a rozdělit úkol uklízení na menší části. Můžete vytvořit seznam a nechat dítě, aby vám pomáhalo při psaní nebo diktování činností, které je třeba udělat. Pro hladký úklid začněte s několika jednoduššími úkoly, například „ukliď kostky“, a pak pokračujte k náročnějším úkolům, jako je „ustel si postel“. Před přesunem k dalšímu úkolu nechte své dítě zcela dokončit každou položku na seznamu. To jim pomůže se vypořádat s dokončením činností a pocitem skutečného pocitu úspěchu, když je práce hotová.

hodiny dětský pokoj

Dřevěné veselé hodiny do dětského pokoje

4. Udělejte z úklidu hru

"Zajímalo by mě, kolik červených kostek se vejde do krabice?"

"Zajímalo by mě, jestli stihneš uklidit všechny hračky dřív než já uklidím kuchyň?"

"Zajímalo by mě, jestli panenky trefí do svého domečku ?"

Přiznávám, že může být obtížné najít energii, aby se někdy úklid změnil na hru, ale zkuste to. Můžete tak změnit nejhorší část dne na jednu z nejlepších.

5. Buďte dětem příkladem

Během prvních šesti let života se děti rychle učí absorbováním informací ze svého okolí, aby pochopily svůj svět a podílely se na něm. To zahrnuje učení se od chování druhých. Jako rodiče jste klíčovým vzorem chování, které od svých dětí očekáváte. Pokud jste chaotický, bude těžké naučit vaše dítě, aby bylo pořádné a čistotné, protože neúmyslně napodobuje vás. Můžete začít s malým, vzorovým příkladem pořádku tím, že si uklidíte boty a tašku, když přijdete domů. Můžete své dítě zapojit do tohoto učícího se zážitku tím, že vám bude pomáhat. Tím, že předvedete svému dítěti, jak uklízíte a staráte se o své věci, dáváte skvělý příklad, který je povzbuzuje k tomu, aby uplatňovali stejná pravidla na své hračky, oblečení, boty a další předměty.

Žádný rodič nechce trávit drahocenný čas a večery uklízením hraček po svých dětech. Bez ohledu na věk vašeho dítěte stanovte jasná očekávání, kde ukládat věci a hračky. Může to vyžadovat určitou praxi a trpělivost, ale brzy se vám to vrátí.

Dřevěný skládací domeček pro panenky

Blog partner Crosta.cz

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor