Svatební pokladnička nejen na finanční dary - jak si ji vyrobit doma?

Svatební pokladnička nejen na finanční dary - jak si ji vyrobit doma?

K čemu vlastně slouží svatební pokladnička? Před svatbou ji pořizují jednak svatebčané, kteří plánují darovat novomanželům finanční dar a chtějí do ní vložit finanční hotovost. Tato pokladnička je většinou menší, opatřena textem k jakému účelu peníze mohou posloužit a věnováním novomanželům. Většinou je na pokladničce napsán text typu na svatební cestu, na společný život, na společné sny, společné jmění manželů apod.

Novomanželé pak pořizují svatební pokladničku větších rozměrů spíše ve stylu truhly, aby se do ní pohodlně vešla svatební přání a peněžité dary. Novomanželé mohou svatební truhlu využít také na svatební losy do svatební tomboly nebo třeba na příspěvky místo tradičního střevíčku.

✿ Rozlučka se svobodou a výroba svatební pokladničky

Svatební pokladnička může být také krásným dárkem při rozlučce se svobodou. Nyní připravujeme kurzy pro družičky a kamarádky nevěsty pod názvem "rozlučka se svobodou", jejichž náplní bude výroba svatebních dekorací pro nevěstu (truhla, ramínka, dekorace na židle, jmenovky, krabička na prstánky, nerušenky apod). Pokud máte o tuto akci zájem, napište nám.

✿ Každá svatební pokladnička by měla mít 3 vlastnosti:

1) být pevná a stabilní

Svatební pokladnička se ani po naplnění všemi obálkami s penězi nesmí rozpadnout. Proto volíme raději pevné masivní dřevěné materiály než papír.

2) být bezpečná

Toto nám zajistí zámek na pokladničce.

3) být hezká.

Jedná se o svatební dekoraci, se kterou pravděpodobně přijde do styku každý host. Přizpůsobte si krabici tak, aby odpovídala stylu svatby a svatebním barvám.

✿ Jak vyrobit svatební pokladničku či truhličku?

Budeme předpokládat, že pokladnička by měla vydržet nejen v den svatby ale i jako památka na svatební den. Proto zvolíme dřevěnou variantu, která je přírodní, pěkná a především trvalá. 

Dřevěné polotovary na výrobu nabízíme v našem e-shopu, tuto část tedy vyrobíme za vás. 

Zamyslete se nad využitím pokladničky a vyberte design. Nejčastěji má pokladnička následující druhy podob:

Krabička s otvorem případně i se zámkem

Pokladnička s otevíracím dnem

Truhlička s víkem

Poštovní schránka

MAXI pokladnička se zámkem| Oskárek.cz (oskarek.cz)

Pokud budete chtít pokladničku bílou, vystačíte si s bílým matným  balakrylem, který koupíte v každém hobby marketu. Pokud budete chtít využít jiných odstínů barev, doporučujeme akrylové barvy, které krásně kryjí a jsou syté a stálé. Pokladničku natřete v požadovaném odstínu a nechte zaschnout. Akrylové barvy schnou velmi rychle, proto se již po chvíli můžete pustit do dalšího tvoření.

Malířské potřeby | e-shop Oskárek.cz (oskarek.cz)

Nyní truhličku můžete napatinovat patinovací pastou. Prodávají se ve výtvarných potřebách v odstínech zlaté, měděné či stříbrné a dodají truhličce svátečnost. Patinujeme jemně houbičkou.

Nastává zdobení pokladničky. Můžete ji pomalovat oblíbeným motivem novomanželů, nebo nakreslit kytičku v barvách svatby. Pokud nejste zdatní výtvarníci a nevěříte si, nalepte na truhlu srdíčko, ptáčka nebo jiný dřevěný výřez. Poté truhličku přelakujte bezbarvým matným lakem, který se prodává i ve spreji. 

Posledním krokem je popis truhličky. Většinou se uvádí jména a datum sňatku. Truhlička pak zůstane novomanželům pěknou památkou na tento den. Na popis doporučujeme akrylové popisovače Posca nebo Edding, které se i po přelakování nerozmažou.

Na závěr nezapomeňte truhličku převázat saténovou nebo šifonovou stuhou, u přírodních svateb vystačíte s jutovým provázkem. Odstíny zdobení vždy vybírejte tak, aby ladily s ostatní svatební výzdobou.

MAXI dřevěná svatební truhlička pokladnička rosa | Oskárek.cz (oskarek.cz)

A máte hotovo! Originální svatební truhlička přesně podle vašich představ je na světě, gratulujeme.

Svatební truhlička na přání a dary botanicus | Oskárek.cz (oskarek.cz)

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor