Proč dát při zařizování dětského pokoje přednost dřevu?

Proč dát při zařizování dětského pokoje přednost dřevu?

Vybavujete pokojíček pro děti a zvažujete, jaký pořídit nábytek a dekorace?  Co se týká materiálu, je dřevo ideální volbou. Dřevo je přírodní materiál, který má mnoho výhod. A jaké to jsou? 

 Dřevo pokojíček zútulní

Hodí se jak do pokoje pro miminko a batole, tak pro větší děti. Dřevo dodá místnosti hřejivou a uklidňující atmosféru.

Dřevo je přírodní materiál, který má svou vlastní krásu a texturu, takže je vynikající pro zútulnění pokojíčku. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout:

  • Dřevěné obklady: Použití dřevěných obkladů na stěnách nebo stropě může přidat pocit tepla a útulnosti do místnosti.
  • Dřevěný nábytek: Použití dřevěného nábytku, jako jsou postele, skříně nebo knihovny může pomoci vytvořit pocit útulnosti v místnosti.
  • Dřevěné dekorace: Použití dřevěných dekorací, jako jsou dřevěné nástěnky, stojany na pastelky nebo hodiny může přidat pocit tepla a útulnosti do místnosti.
  • Dřevěné podlahy: Použití dřevěných podlah může pomoci vytvořit pocit útulnosti a tepla v místnosti, navíc dřevo má izolační vlastnosti. 

MAXI provázková nástěnka STROMY | Oskárek.cz (oskarek.cz)                                         

  Je zdravotně nezávadné

Dřevo je ekologické, pochází z dřevin, které při růstu pomáhají snižovat skleníkové plyny. 

Dřeviny jsou rostliny, které mají pevný a trvanlivý kmen nebo pařezy, které se mohou použít k výrobě dřeva. Tyto rostliny jsou nejčastěji stromy, ale mohou být také keře nebo byliny. Dřeviny rostou po celém světě, ale většina dřeva se vyrábí z lesů, které se nacházejí v teplejších oblastech jako jsou tropy a subtropy. Tyto oblasti jsou bohaté na různé druhy dřevin, jako jsou tropické dřeviny, jako jsou bambus, teak nebo mahagon, nebo subtropické dřeviny, jako jsou cedr nebo cypřiš. V méně teplých oblastech se také vyskytují dřeviny jako je borovice, smrk, jedle, dub, buk, javor nebo jasan. Dřevo se také často pěstuje na plantážích, kde se pěstují různé druhy dřevin pro výrobu dřeva, jako jsou eukalyptus nebo pinie.

Je důležité si uvědomit, že dřevěné hračky by měly být vyrobeny ze zdravotně nezávadného dřeva a bez nebezpečných laků nebo jiných chemických látek. Dřevěné hračky by měly být udržovány v suchu a chráněny před vodou, aby se zabránilo hnilobě nebo plesnivění.

Domeček pro panenky skládací NORDIC | Oskárek.cz (oskarek.cz)

  Je trvanlivé

Dřevo má dlouhou životnost a může být opakovaně recyklováno. 

Dřevěné hračky jsou obecně velmi trvanlivé, protože dřevo je pevný a odolný materiál. Pokud jsou dřevěné hračky správně vyrobeny z kvalitního dřeva a dobře udržovány, mohou vydržet mnoho let. Dřevěné hračky jsou také snadno opravitelné a mohou být znovu použity po generace.

Dřevěné úchytky na nábytek hory a les zvířátka| e-shop Oskárek.cz (oskarek.cz)

  Je estetické

Dřevo má příjemnou texturu a vzhled, což ho činí populárním pro různé druhy staveb a vybavení. 

Dřevo má přirozenou krásu, která může být zvýrazněna různými způsoby, jako je lakování, olejování nebo broušení. Dřevo má také mnoho odstínů a barev, v závislosti na druhu dřeviny, a také se může lišit v závislosti na věku, stavu nebo způsobu sušení.

Dětské nástěnné hodiny PTAČÍ sněm | Oskárek.cz (oskarek.cz)

  Má izolační vlastnosti

Dřevo je dobrý tepelný a zvukový izolant, což ho činí vhodným pro stavbu nízkoenergetických budov.

Dřevo má izolační vlastnosti, které znamenají, že má schopnost udržovat teplo nebo chlad. Dřevo má vysokou tepelnou kapacitu a nízkou tepelnou vodivost, což znamená, že dokáže absorbovat a udržovat teplo. To z něj činí dobrý tepelný izolant, který může pomoci snižovat spotřebu energie v budovách. Dřevo také má dobrou zvukovou izolační schopnost, což znamená, že má schopnost absorbovat zvuk a snižovat hluk. Tato vlastnost se často využívá při stavbě budov, aby se zlepšila akustika nebo snížil hluk zvenčí.

Je důležité si uvědomit, že izolační vlastnosti dřeva se mohou lišit v závislosti na druhu dřeviny a na způsobu, jakým je dřevo zpracováno nebo sušeno. Dřevo se také musí správně ošetřovat a udržovat, aby si zachovalo své izolační vlastnosti.

  Snadno se udržuje

Údržba dřeva může být různá v závislosti na tom, jaké druhy dřeva jsou používány a jakým způsobem jsou používány. Obecně platí, že dřevo vyžaduje pravidelnou údržbu, aby zůstalo v dobrém stavu a zachovalo si své estetické a izolační vlastnosti.

Základní údržba dřeva zahrnuje:

Čištění: Dřevo je třeba pravidelně čistit, aby se odstranily nečistoty a prach.

Ošetření: Dřevo je třeba pravidelně ošetřovat laky, oleji nebo vosky, aby se zabránilo poškození nebo plesnivění.

Sušení: Dřevo musí být uchováváno v suchu, aby se zabránilo plesnivění nebo hnilobě.

Péče: Dřevěné povrchy se musí chránit před poškozením, jako jsou škrábanci nebo oděrky.

Naše výrobky jsou vyrobeny z kvalitního certifikovaného dřeva či překližky s maximálně šetrnou povrchovou úpravou.

Právě jsme se stali držiteli značky Dřevo je cesta.

V letošním roce jsme se zapojili do projektu Nadace dřevo pro život ,,Dřevo je cesta" a stali jsme se hrdými nositeli této značky. Podporujeme udržitelné hospodaření s Českými lesy a věříme, že díky používání dřeva jako obnovitelné suroviny, děláme krok správným směrem. Jestli vám není naše příroda lhostejná a také občas přemýšlíte, co po nás zůstane našim dětem, podívejte se na stránky Dřevo je cesta a staňte se také dřevorádem.

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor