Ochrana dřeva v exteriéru i interiéru

Ochrana dřeva v exteriéru i interiéru

Dřevo je jedním z nejstarších, avšak dodnes nejoblíbenějších materiálů pro výrobu nábytku. Ovšem, bez příkladné ochrany může snadno podlehnout zkáze, zvláště pokud je denně vystaveno nepříznivým podmínkám jako vlhkost či ostrý sluneční svit. Ať už se tedy chystáte restaurovat starý nábytek nebo vytvořit zcela nový kus, je třeba o dřevěný povrch řádně pečovat. Především máme-li v plánu dřevo umístit do exteriéru.

Důležitost impregnace proti plísním

Ještě před začátkem je na místě se ujistit, že byl materiál dohladka opracován a na povrchu nenajdeme žádné ostré třísky a jiné nerovnosti. Toto nám usnadní práci se štětcem, jež bude následovat. Nejste-li s úpravou spokojeni, můžete se chopit smirkového papíru. Jakmile je práce hotová, konečně se pustíme do samotného procesu.

V prvé řadě jde o namoření či impregnaci povrchu proti plísním. Vhodným preparátem může být Bochemit, který předchází navlhnutí dřeva a zabraňuje průniku škůdců. Podobné účinky má i vosk, který bývá bezbarvý a zvýrazní strukturu dřeva.

Lazura a barvy s UV filtry

Po zaschnutí máte několik možností dalšího postupu podle toho, co máte se dřevem v plánu. Pokud hodláte zachovat či jen zvýraznit přírodní barvu dřeva, použijte lazuru. Ta zároveň brání postupnému vysychání dřeva. Na trhu v dnešní době najdete moderní lazury, jež je možné ředit vodou. Vyvarujete se tím nepříjemnému zápachu po natření a docílíte rychlejšího zaschnutí.

Pro zásadnější změny vzhledu materiálu použijte barvu – my na výrobky Oskárek používáme kvalitní akrylové barvy s UV filtry. Tyto barvy obsahují velké množství pigmentu a mají tak výborné krycí schopnosti. Odstínů je nepřeberné množství a dřevu je poskytnuta další ochrana. Pokud použijete nějakou méně kvalitní variantu, doporučujeme nanést základní barvu a až dvě vrstvy svrchní barvy, dokud nedocílíme kýžené sytosti.

Existuje několik typů barev (ředitelná, acetonová, akrylová, syntetická, polyuretanová, …). Při jejich výběru ale nezapomínejte, že základní i svrchní barva by měla být stejného typu. Také záleží na prostředí, kam nábytek umístíte – exteriérové barvy bývají daleko odolnější proti slunci a okolním podmínkám, v interiéru bude volba stát zejména na typu materiálu, který natíráte.

Co se týče množství, v obchodech najdete balení od 1 kg po cca 12 kg. Na obale bývá uvedena i orientační velikost plochy, na jakou barva vystačí.

Závěrečná ochrana lakem

Zejména pro výrobky vysoce mechanicky používané je vhodné nezapomenout na lak. Při aplikaci nezapomeňte náležitě větrat či rovnou renovovat např. na zahradě, zápach může být velmi nepříjemný. Zároveň je ale vhodné k práci zvolit „pokojovou teplotu“ a suché prostředí, aby byl nátěr maximálně účinný a vydržel co nejdéle.

Druhy laků se opět liší dle prostředí, kvalitní lodní lak či lak do exteriéru najdete v každém hobby marketu.

Ani po důkladném ošetření přesně podle výše uvedených instrukcí nesmíme zapomínat, že tím péče o dřevo nekončí. Jednou za čas zkontrolujte stav povrchu, zda dřevo nepraská, nevlhne, … A na základě toho bude buď stačit přetřít novou krycí vrstvou nebo lze opakovat původní postup nátěru, tj. odstranění původní barvy a kompletně celý nátěr. Díky správné péči Vám pak výrobek bude dělat radost pěknou řádku let!

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor