Koronavirus a svatební sezóna 2020

Dohodli jste se s partnerem, že do toho v roce 2020 společně praštíte? Takových dnů "D" mělo být v roce 2020 podle odhadů dobrých 60000. Tento rok přináší totiž spoustu magických dat, což vyvolává mezi nastávajícími ženichy a nevěstami zvýšený zájem. Proto nyní nemalá část těchto párů stojí před rozhodnutím, jak naložit s plánovanou svatbou zasaženou pandemií koronaviru. Stávající situace se kvůli koronaviru mění každým dnem. Jedno je ale jasné, svatby v březnu se nekonaly a ty v dubnu a květnu se také konat nebudou. A kdoví, kdy se svatební radovánky opět vrátí do starých kolejí. Přinášíme vám základní informace k právě probíhající situaci kolem koronaviru a jeho dopadu na svatby a celý svatební business.

Jaká je prognóza na nejbližší měsíce?

Vláda 10.3.2020 vyhlásila zákaz všech akcí nad 100 osob včetně svateb, o dva dny později, v rámci nouzového stavu, svá opatření ještě zpřísnila a zákaz snížila na 30 osob. Za další dva dny se zakázaly všechny společenské a náboženské akce. Nouzový stav má platit po dobu 30 dnů, ale dle nejnovějších prognóz se hovoří o prodloužení minimálně o další měsíc. Navíc dne 24.3. bylo schváleno nové mimořádné opatření, kdy je možné pobývat na veřejně dostupných místech nejvýše v počtu dvou osob, s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti či účasti na pohřbu.

Odložit svatbu ano či ne?

Většina párů dle diskuzí na svatebních fórech svatbu odkládá v případě, že se měla konat v dubnu či květnu. Není jiné řešení. Nejlépe se domluvit se všemi dodavateli co nejdříve na odkladu, aby vám nepropadly případné zálohy. Dle stávajících nevěst jsou dodavatelé vstřícní a termíny přesunou bez dalších poplatků. Pokud chcete zálohu vrátit, záleží co máte napsané ve smlouvě, ale ve většina případů je právo na vaší straně. Samozřejmě některé přípravné záležitosti budete muset řešit znovu. Ale i to má řešení. Máte vytištěná a rozeslaná svatební oznámení? Nezoufejte, nemusíte přece vše tisknout znovu. Napište svatebčanům zprávu nebo napište změnu data na samolepící papír a rozešlete. Svatebčané si datum sami přelepí a navíc vaše oznámení bude mít příběh, lidé to v aktuální situaci pochopí a za pár let z toho bude zajímavá vzpomínka na tuhle zvláštní situaci.

Takže pokud plánujete velkou svatbu je rozumné termín posunout nejlépe na příští rok, abyste se nestresovali zda hosté vůbec přijedou, i když už v létě třeba opatření pominou. Navíc většina termínů na pěkných místech je rezervovaných. Naopak svatba jen s partnerem a svědky je kompromisem pro toto léto.

Svatební cesta nebo svatba v zahraničí?

Naše státní hranice se jen tak neotevřou a dle vyjádření pana profesora Primuly by mohly být zcela zavřené minimálně do konce letošního roku. Pokud tedy plánujete svatbu na exotickém místě nebo svatební hosty ze zahraničí zvažte odložení svatby až na příští rok. 

Zahraniční svatební cestu přeplánujte na tuzemskou a určitě si ji i tak moc užijete. Hlavní přece je, že budete spolu a zdraví.

Jak vyjde nastávajícím nevěstám a ženichům vstříc obchod Oskárek.cz?

Vyrobili jsme vám svatební pokladnici, truhlu, krabičku na prstýnkysvatební ramínka či dárečky pro hosty s konkrétním datem svatby, kterou musíte zrušit? Nesmutněte. Pokud jste u nás zakoupili jakýkoliv svatební výrobek s datem v letošním roce, můžete nám tento výrobek vrátit a my vám datum přepíšeme na nový termín. Rádi vám pomůžeme, hlavně buďte veselí!

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor