Jak zabavit děti o prázdninách? 9 tipů na tvoření s dětmi

Jak zabavit děti o prázdninách? 9 tipů na tvoření s dětmi

V dnešním uspěchaném světě je tvoření s dětmi nejen skvělým způsobem jak trávit čas společně, ale také výbornou příležitostí k rozvoji jejich fantazie a motorických dovedností. Pokud hledáte inspiraci a chcete přinést do svého domova více kreativity, pak vám přinášíme devět jednoduchých a zábavných tipů na tvoření s dětmi.

1. Malířské dobrodružství pod širým nebem

Proměňte zahradu na malířské plátno! Použijte velké kusy papíru nebo plátno a nechte děti malovat barvami venku. Vyzkoušejte s dětmi malování vodovými barvami, které je snadné a přitom krásně barevné. Můžete pak obrázky pokropit trošku vodou nebo nechat malinko zmoknout a děti tak mohou pozorovat kouzlení deště s barvami. 

2. Malování na kameny

Využijte krás přírody a tvořte s dětmi pomocí přírodních materiálů. Nasbírejte květiny, lístky, kamínky a větvičky a vytvářejte tak vlastní obrazy nebo koláže.

Náš tajný tip na letní tvoření s dětmi je malování na kameny příběhů a zážitků. Nechte děti namalovat na kameny, co v létě zažili, o čem sní, oblíbená zvířátka. Malování zážitků na kameny nejen rozvíjí dětskou fantazii, ale také podporuje jejich schopnost vyjádřit se a vyprávět příběhy.

3. Vyrobte s dětmi vlastní hračku

A co takhle vyzkoušejte společně s dětmi vytvořit vlastní hračku? Nejenže jim to přinese radost a zábavu, ale také v dětech podpoříte tvořivost, motorické dovednosti a fantazii. Vyzkoušet můžete výrobu jednoduchých panenek z vlny, autíček z papíru až po originální hudební nástroje ze dřeva či klacíků. Vytvoření vlastní hračky bude pro děti zážitkem plným radosti a hrdosti na vlastní výtvor. Překvapte své děti tímto tvořivým dobrodružstvím a vytvořte spolu nezapomenutelné vzpomínky.

4. Co dělat s dětmi když prší? Zahrajte si na designery.

Nemusíte hned malovat pokoj a vyrábět nábytek. Takový malý designer si může zkrášlit svůj pokojíček jednodušeji a přitom proměna může být znatelná. Děti mohou vyrobit drobné dekorace jako jsou obrázky, výřezy nebo s pomocí rodičů si ušít jednoduché závěsy, které dodají pokojíčku osobitý a originální vzhled.

Během této aktivity je důležité děti podporovat, povzbuzovat jejich nápady a dovolit jim vyjádřit svou kreativitu. Nechte je dát pokojíčku svůj osobní otisk. Až bude pokojíček hotový, nezapomeňte uspořádat slavnostní prohlídku. Nechte děti se pyšně prezentovat svým dílem a sdílejte s nimi radost z vlastního designu pokojíčku.

Náš tajný tip: Obrázky od dětí krásně vyniknou na provázkových nástěnkách, které vyrábíme v našem ateliéru.

5. Tvoření s dětmi ze dřeva  

Jednou z neuvěřitelně zábavných a přínosných aktivit pro děti je tvoření ze dřeva. Práce se dřevem poskytuje dětem možnost experimentovat, budovat, a rozvíjet svou fantazii a jemnou motoriku.

Existuje mnoho skvělých projektů, které můžete spolu s dětmi vytvořit. Například můžete postavit malý dřevěný domek, vytvořit dřevěnou hračku, jako je autíčko nebo loutka, nebo dokonce vyřezávat jednoduché sošky a figurky.

Pokud si netroufáte s dětmi přímo vyrábět ze dřeva, můžete je zapojit do malování a zdobení již vyrobených dřevěných předmětů a hraček, aby tak získaly ještě více osobního rázu. My jsme zkusili s dětmi namalovat domeček pro panenky a mělo to velký úspěch.

6. Máte doma šicí stroj? Děti jej milují.

Nebojte se dětem půjčit šicí stroj, pokud jej máte. Samozřejmě pod dohledem, ale garantuji vám, že jej budou milovat. Je to pro ně takový kouzelník, který spojí kousky látky k sobě a během chvilky tak dětem vznikne malý polštářek či pytlík na kamínky.

7. Výroba hmyzího domečku

Chcete-li přinést do zahrady nebo na balkon více života a zároveň pomoci přírodě, vyzkoušejte společně s dětmi výrobu hmyzího domečku. Tato jednoduchá a zábavná aktivita umožní dětem lépe poznat hmyzí svět a vytvořit pro něj bezpečné a přívětivé prostředí. K výrobě hmyzího domečku můžete využít různé materiály, které najdete doma nebo v přírodě. Například starý dřevěný špalek, prázdné konzervy, kusy dřeva, trávu, kůru stromů, šišky, větvičky či včelí hnízda. Nechte děti vybrat si materiály, které je zaujmou, a poté se můžete pustit do stavby.

Během stavby se s dětmi můžete bavit a učit je o hmyzu. Můžete společně diskutovat o tom, jaký druh hmyzu může domeček navštívit a jaké prostředí pro něj bude nejvhodnější. Vysvětlete jim význam hmyzu v ekosystému a jak mohou přispět k ochraně přírody tím, že jim poskytnou vhodné místo k životu.

Po dokončení hmyzího domečku jej umístěte na vhodné místo ve vaší zahradě nebo na balkoně. Poté můžete s dětmi pozorovat, jak se hmyz postupně usazuje a využívá jejich vytvořený úkryt.

8. Malování na dřevěné figurky

Pro malování na dřevěné figurky budete potřebovat dřevěné figurky, akrylové barvy, štětce různých velikostí a ochranný lak nebo vosk na dokončení. Děti mohou malovat oblíbené postavičky z pohádek, udělat si z nich panenky nebo třeba namalovat superhrdiny na hraní.

Vytvořené figurky se pak mohou stát unikátními hračkami nebo dekoracemi, které budou děti pyšně prezentovat.

9. Přihlaste děti na výtvarný tábor

Pokud hledáte způsob, jak dětem zajistit kreativní a inspirativní letní zážitek, doporučujeme přihlásit děti na výtvarný tábor. Výtvarné tábory jsou skvělou příležitostí, jak rozvíjet jejich výtvarné dovednosti a objevovat nové techniky a materiály. Výtvarné tábory poskytují dětem prostředí, ve kterém se mohou plně vyjádřit a rozvíjet svou kreativitu. Získají přístup k různým výtvarným materiálům, jako jsou akrylové barvy, tužky, pastely, hlína, keramika a mnoho dalšího. Zkušení výtvarníci a instruktoři je budou provázet a poskytnou jim cenné rady a techniky.

Přihlášení dětí na výtvarný tábor je skvělým způsobem, jak zapojit děti do kreativního prostředí a umožnit jim rozvíjet svou uměleckou stránku. Získají nové dovednosti, objeví své talenty a budou mít možnost prozkoumat svět umění zcela novým způsobem. Takže neváhejte a přihlaste děti na výtvarný tábor, kde je čekají nezapomenutelné zážitky, noví přátelé a možnost objevovat uměleckou vášeň.

I my v ateliéru Oskárek chceme děti podpořit v jejich kreativitě, a proto jsme pro ně připravili prázdninový příměstský výtvarný ateliér v Brně. Už se moc těšíme na vaše malé umělce a umělkyně!

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor