Jak renovovat a oživit starý nábytek

Jak renovovat a oživit starý nábytek

Máte doma starou židli z půdy nebo starou skříň po babičce? Takové kousky se rozhodně nevyhazují, jsou většinou z masivu a lze je krásně zrenovovat. Dejte starému nábytku druhou šanci a vykouzlíte tak originální kousek, který vám bude sloužit ještě spousty let.

U nás v ateliéru jsme se pustili do renovace starých židlí a skříně, kterou jsme sehnali za odvoz z jednoho starého domu na bazaru. Takže za málo peněz hodně muziky. V následujícím článku vám ukážeme jak na to.

✿ Co budeme potřebovat

1) smirkový papír různé zrnitosti (doporučujeme hrubší o zrnitosti 80-120 a jemný o zrnitosti 300-600) 

2) bruska a horkovzdušná pistole, pokud má nábytek již předchozí nátěry

2) tmel a nůž na tmelení při opravě rýh

3) šroubovák, kladívko a gumovou paličku, která nezanechá stopu na dřevě

4) metr, lepidlo na dřevo

5) mořidlo, barvy, štětce

6) lak nebo vosk či olej na nábytek

✿ Postup

1) Začneme tím, že nábytek očistíme. Jelikož se jedná o starý kousek nejspíš někde z půdy, je pravděpodobné, že bude mít nános špíny. Důkladné očištění a odmaštění může odhalit pěkný povrch, takže dobré čištění a leštění může být vše, co starý nábytek potřebuje, aby vypadal znovu jako nový. Většinou ale potřebujeme renovovat více, což si nyní popíšeme krok po kroku.

Z dřevěného nábytku odstraníme starý lak a barvu. Je to fyzicky náročné, takže buďte trpěliví, některé povrchové úpravy se odstraňují těžko. Můžete si pomoci chemickým odstraňovačem, který zakoupíte v hobby marketu, potřete jím nábytek a poté špachtlí sundáváte starou barvu. My použili horkovzdušnou pistoli, která barvu a lak dokonale odstraní a pak brousili a brousili.

2) Dále opravíme nebo vyměníme všechny rozbité části. Můžete mít štěstí a narazit na identickou nohu židle či stolu v obchodě se starožitnostmi nebo na Aukru, ale raději s tím nepočítejte. Ve většině případů bude oprava vyžadovat díly vyrobené na zakázku. 

3) Všechny díry, spáry a nedokonalosti povrchu zatmelíme a necháme zaschnout.

4) Nyní nás čeká broušení. Zbrousíme povrchovou úpravu, abychom vyhladili všechny hrboly. Bez ohledu na to, zda budeme posléze jen lakovat nebo i malovat, musíme nábytek důkladně obrousit a očistit, abychom dosáhli profesionálně vypadajícího povrchu.

5) V této fázi zvolíme lak, mořidlo, či olej, který nám poslouží jako nový nátěr. Barvu používáme pro oživení starých kousků, které nejsou nijak cenné, protože barvou bychom jejich cenu znehodnotili.

6) Barvu nanášíme postupně a důkladně, aby pokryla všechna místa. My používáme akrylové barvy, které mají vynikající krycí schopnosti a rychle schnou. Lak doporučujeme bezbarvý matný, aby nechal vyniknout barvy a výsledný kousek působil přirozeně.

✿ Techniky, které můžeme při renovaci nábytku uplatnit

1) Nábytek můžeme namalovat křídovou nebo akrylovou barvou dle vlastní fantazie.

2) Další způsob jak vdechnout starému nábytku nový život je použití tapety, kterých je v současné nabídce nepřeberné množství. 

3) Velmi efektní a jednoduchý způsob renovace je patina. Efekt patiny docílíme broušením rohů a některých částí na původní barvu. Nábytek touto technikou docílí vintage efekt, který se hodí zejména do provensálského stylu.

4) Pokud chceme nábytek jen oživit, můžeme jej pomalovat nějakou estetickou malůvkou. Stačí malý ornament a skříň se promění v zajímavý kousek. Krásné jsou zejména různé folklórní náměty.

Tak to je od nás vše a přejeme vám, ať se do renovace nebojíte pustit. Zvolte pro začátek nějaký menší kousek a popusťte uzdu vlastní fantazii. Uvidíte, že židli, skříni či komodě to bude v novém kabátě moc slušet.

Vaše komentáře

  1. Oskárek.cz

    Děkujeme. Renovace je o trpělivosti, většinou díky zasychání tmele a broušení ve více krocích nestihnete vše na jeden zátah:-) Skříň trvala asi 9dnů po malých krocích:-)

  2. Karel Devátý

    Krásně renovovaná skříň. Jak dlouho Vám to trvalo? :)

Zanechte nám Váš názor