Dětská ordinace - jak vytvořit příjemný interiér pro malé pacienty

Dětská ordinace - jak vytvořit příjemný interiér pro malé pacienty

Jestliže se chystáte zařizovat lékařskou ordinaci, jistě dobře víte, že příjemný interiér hraje klíčovou roli v tom, jak se pacienti během své návštěvy cítí. V případě dětské ordinace toto platí dvojnásob. Je opravdu důležité vytvořit prostředí, které je pro malé pacienty příjemné a uklidňující.

Návštěva lékaře může pro děti být stresujícím zážitkem. Strach z neznámého prostředí, pocit úzkosti z vyšetření a dlouhé čekání v přeplněné čekárně mohou vytvářet nepříjemnou atmosféru. Proč tedy nezmírnit tento stres a nevytvořit prostředí, které bude pro malé pacienty příjemné a uklidňující? Poradíme vám, na co se při tvorbě interiéru dětské ordinace a čekárny zaměřit.

1. Volba vhodné barvy či tapety

Volba barev je zásadní pro vytvoření příjemné atmosféry. Světlé a živé barvy, jako jsou pastelové tóny nebo teplé odstíny, mohou působit uklidňujícím dojmem. Je vhodné vyhnout se příliš výrazným a tmavým barvám, které by mohly působit depresivně. Děti jsou často přitahovány veselejšími motivy, jako jsou obrázky zvířat, květin nebo pohádkové postavy, které mohou zdobit stěny ordinace.

2. Nábytek, který bude pohodlný

Pohodlný nábytek je klíčový pro pohodlí dětí i jejich rodičů během čekání. Pohovky s kvalitním polstrováním a ergonomické židle se zajisté stanou vítaným odpočinkovým místem. Nábytek pro děti musí být dostatečně stabilní a bezpečný.

3. Hrací koutek

Koutek, kde si mohou malí pacienti pohrát a rozptýlit se, určitě zkrátí dětem čekání. Malý herní koutek s hračkami, knihami a omalovánkami děti potěší a přinese jim zábavu před vyšetřením.

Hračky musí být snadno dezinfikovatelné, například otíratelné dezinfekčními utěrkami, a v případě textilních hraček je výhodné, když jsou pratelné. Součástí vybavení ordinací jsou také obrázky nebo malé dárečky, které děti mohou dostat od zdravotních pracovníků jako odměnu za statečnost a spolupráci během návštěvy.

Na zakázku vám vyrobíme hračky

Úložný box na hračky zvířátka V LESE | Oskárek.cz (oskarek.cz)

4. Dostatečný úložný prostor je základ

V každém dětském pokoji je spousta hraček a jiných pokladů. Vytvořit efektivní úložný prostor, abyste udrželi pokoj uspořádaný, je základ. Skříně, regály a úložné boxy vám s tím pomohou. Doporučujeme použít také otevřené police s výsuvnými boxy na hračky, což ulehčí dítěti přístup k oblíbeným věcem.

5. Zvolte správné osvětlení

Správné osvětlení může zásadně ovlivnit atmosféru místnosti. Zvolte kombinaci hlavního osvětlení a doplňkových světel, jako jsou lampy nebo LED řetězy. Jemné světlo vytváří příjemnou atmosféru, zejména při večerním čtení nebo hraní. LED pásky s měnícími se světýlky se budou dětem líbit a navíc skvěle poslouží například při noční cestě na toaletu.

6. Nezapomeňte na osobní prostor

Přidání osobních dekorací podle zájmů vašeho dítěte přispěje k vytvoření útulného a originálního prostředí. Fotografie, oblíbené hračky, nebo výsledky výtvarných pokusů mohou být vystaveny na poličkách či na stěnách, čímž se pokoj stane osobním prostorem dítěte.

Náš tajný tip: Obrázky od dětí krásně vyniknou na provázkových nástěnkách, které vyrábíme v našem ateliéru.

7. Nábytkové úchytky - malý detail, který umí dělat divy

K ozvláštnění a  rozjasnění prostého nábytku Vám skvěle poslouží nábytkové úchytky na šuplíky a skříňky. Nábytkové úchytky určují konečný vzhled nábytku, každý kus tak může být jedinečný a originální. Holčička ocení například kytičku, chlapečkovi vyhovíme knopkou třeba ve tvaru auta.

V našem ateliéru se specializujeme na výrobu dřevěných úchytek do vašich domovů. Máme pestrou nabídku, nahlédněte do našeho e-shopu. A pokud vám tam nějaký tvar chybí, tak nám napište, nic není nemožné. 

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor