Chodí k vám zoubková víla? Kde se vzala tato tradice?

Chodí k vám zoubková víla? Kde se vzala tato tradice?

Zoubková víla je tajemná bytost, kterou malé děti milují. V dnešní době se stala u dětí velmi populární, protože je dobrosrdečná, nosí dětem dárečky výměnou za jejich mléčné zoubky schované pod polštářem. Přemýšleli jste někdy o tom, kde vznikla tradice o zoubkové víle? Zapátrali jsme, abychom našli původ této oblíbené postavičky, která dělá ztrátu zubů dětem zábavnější.

Moderní zoubková víla tu byla dříve, než si myslíte

První publikovaná zmínka o zoubkové víle byla nalezena v článku v Chicago Tribune z roku 1908. V tomto článku autorka Lillian Brownová dala rodičům návrh, který by pomohl přesvědčit děti, aby si nechaly vytrhnout kývající se mléčné zuby. Tímto návrhem byla zoubková víla, která nechala dětem malý dar 5 centů pod polštářem za každý zoubek, který jim vypadl.

Po této původní zmínce o zoubkové víle přišla později spousta dalších. Nakonec se legenda o zoubkové víle přenesla do dnešní doby a stala se typickou součástí dospívání.

Odkud tato tradice pochází?

Kde Lillian Brownová vůbec dostala nápad na zoubkovou vílu? Pravděpodobně tradice zoubkové víly má své kořeny už v 10. století u severských národů Evropy. Nejstarší zaznamenané spisy severských a severoevropských tradic zmiňují tradici zvanou "tand-fe" (přeložená jako "poplatek za zub"). Podle této tradice dospělí a rodiče platili dětem malou částku, když ztratili první zub.

Proč? Během této doby existovaly různé pověry obklopující dětské zuby v severských zemích. Byly považovány za cenné, přinášející štěstí. Někteří válečníci dokonce vytvářeli náhrdelníky z více zubů, aby je chránili a udrželi v bezpečí během bitvy.

Jak jiné kultury ve světě oslavují vypadnutí mléčného zubu?

Zoubková víla cestuje po celém světě! Každá kultura má svou zoubkovou vílu, která oslavuje vypadnutý mléčný zoubek odlišným způsobem.

  • Pohřbívání zubu - Děti v Afghánistánu zahrabávají vypadnuté zuby do myší díry, zatímco rodiče v Turecku zahrabávají mléčné zuby svých dětí na místě, o kterém si myslí, že přinese jejich dítěti úspěch.

  • Umístění do pantofle - V Jihoafrické republice je vypadnutý zub vložen do pantofle. Kouzelná myška vezme zub z pantofle a zanechá tam dáreček.

  • Házení zubu - V mnoha zemích, jako je Indie, Vietnam, Japonsko, Korea a Čína, hodí lidé zub přes střechu. Tato tradice sahá staletí také do zemí Blízkého východu.

  • Ve sklenici - V Argentině děti dávají vypadnuté zoubky do sklenice u postele a doufají, že dostanou minci nebo sladkost. 

  • Zub v krabici - Většina lidí v Mexiku položí vypadnutý mléčný zub do malé krabičky vedle postele. Legenda říká, že pro zub přijde kouzelná myš a nechá za sebou nějakou minci.

Udržujte zuby svého dítěte zdravé pro zoubkovou vílu

Zoubková víla má ráda zdravé a bílé zoubky! Spoustu dětí tak přiměje, aby lépe pečovaly o svůj chrup. Na přání jsme začali zoubkové víly vyrábět. Může se schovat pod polštář a být milým překvapením pro děti, které tam schovají svůj vypadlý zoubek. Na památku doby mléčných zoubků vyrábíme krabičky, na které napíšeme jméno na přání.

Všechny výše uvedené krabičky a spoustu dalších můžete zakoupit u nás v e-shopu.

A jak to máte vy? Chodí k vám zoubková víla?

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor