Aby byl řecký ostrov Evia opět azurový

Aby byl řecký ostrov Evia opět azurový

Evia neboli Euboia je po Krétě druhým největším řeckým ostrovem. Leží v západní části Egejského moře, severovýchodně od Atén. Obývá ho téměř dvě stě tisíc lidí. Tento malebný ostrov zasáhly v posledních dnech ničivé požáry. Tisíce lidí utekly ze svých domovů a stovky o svá obydlí přišly. Milí a přátelští obyvatelé ostrova si připadají jako v hororovém filmu....

Severni Evia Euboia

Evia je snadno dostupná ze severu trajektem (cca 30 minut) nebo ze středu ostrova po jednom ze dvou mostů. Ostrov získal své jméno od nymfy, kterou zde držel Zeus. Nymfa se tak stala ochránkyní pitné vody, kašen a studní na ostrově. Evia nabízí rozmanitou krajinu plnou hor, borovicových lesů, roklí, říček, vodopádů, klášterů a divokých pláží. Ostrov je stále relativně nedotčený. Evii doporučuji všem, kteří chtějí jen tak tiše sledovat každodenní a autentický způsob života Řeků, řeckou realitu nepolíbenou turistickým ruchem . Malebné vesničky a spousta pěkných míst dělají z ostrova relaxační místo k návštěvě.

Limni

V červenci při letošních toulkách Řeckem jsme strávili několik krásných dní na tomto výjimečném ostrově. Základnou nám byl útulný pokoj v penzionu Amelie a Georgeho na okraji městečka Limni na severu ostrova. Oba jsou velmi přátelští a o své hosty pečují srdcem. Dali nám spoustu užitečných informací o místech, která stojí za to vidět. Necestovali jsme daleko, severní část ostrova má opravdu co nabídnout.

Limni je malebným městečkem, které láká návštěvníky úzkými uličkami, tradičními domy a zelenými horami v pozadí. Limni je město postavené na moři, takže máte trošku pocit, že jste na ostrově. Na krátké promenádě se scházejí turisté a místní, aby si vychutnali frappé s výhledem na Euboeanský záliv.

Termální prameny v  Loutra Edipsos

Loutra Edipsos jsou známé řecké lázně, které  mají své místo také v řecké mytologii. Bohyně Athéna požádala svého bratra Héfaista (Boha ohně), aby na toto místo přinesl horkou vodu a vytvořil místo k odpočinku pro jejího ochránce Herkula. Héfaistos přání své milované sestry vyslyšel, zasáhl božským kladivem do útrob Země a z nitra vytryskly termální prameny.

Teplota vody pramenů, kterých tu je až 80, se pohybuje od 28 do 86 stupňů. Termální prameny v Loutra Edipsos byly známy již ve 4. stol. před n.l. a od té doby je navštívila spousta známých osobností. V několika veřejných či soukromých vodoléčebných centrech a v bazénech nachází lidé úlevu od chronických onemocnění. Můžete si vybrat mořskou nebo minerální vodu, bahenní koupele či masáže. Určitě se ale vykoupejte v moři na místech, kde do něj proudí horké prameny, je to zážitek. Pláže kolem Edipsosu se skládají převážně z písku s malými oblázky a moře je obecně mělké. Proto jsou tyto pláže vhodné také pro rodiny s malými dětmi.

Hory, lesy, kláštery

Ostrov se pyšní krásnou přírodou i ve vnitrozemí. Rozlehlé borovicové lesy jsou využívány ke sběru vonné pryskyřice. Cestou po severu ostrova míjíme samé sáčky připevněné ke stromům, do kterých se už po staletí sbírá pryskyřice. Ta nachází využití na výrobu tradičního řeckého nápoje Retsiny, v kosmetice ale také jinde v průmyslu.

Nedaleko od moře můžete vystoupat na nejvyšší horu Severní Evie Mount Xiro (990m n.m.) nebo se vykoupat v tůňkách místních kaňonů. Na jaře stojí za to zkusit river trekking v Bolovinena gorge.

Za návštěvu stojí také jeden z nejslavnějších klášterů na ostrově a to klášter svatého Davida – Moni Osiou David Gerontos. Nachází se v zalesněné oblasti Rovia v nadmořské výšce 927 metrů nad mořem.

Ohnivé peklo na ostrově

Začátkem srpna 2021 se na ostrově rozpoutaly lesní požáry, které se nekontrolovatelně šířily celý týden po severní části ostrova a zasáhly kromě lesů také vesnice, obydlí, farmy....Většina lesů lehla popelem, tisíce lidí byli evakuováni na trajekty. Klášter svateho Davida jako zázrakem přežil. Oheň se před branami monastery stočil a klášter zůstal nepoškozen. Místní věří, že je zachránil patron svatého Davida.

Škody těchto požárů jsou enormní a my bychom rádi tamním lidem přispěli na nové začátky. Vyrobili jsme poštovní schránku Evia, jejíž koupí přispějete na obnovu ostrova. Všechny peníze posíláme na veřejnou sbírku, kterou vyhlásil Greek Reporter  https://www.gofundme.com/help-evia-greece

Vaše komentáře

Zanechte nám Váš názor